Muziekmobiel.net

Alles over de beste muziekmobielen

Foto door Michal Bar Haim op Unsplash

Invloed van muziek op de ontwikkeling van een baby

Door Martha Smulders op 0 november 2018

Muziek kan een grote invloed hebben op je gemoedstoestand, dat weet iedereen. Met een vrolijk deuntje op de achtergrond worden huishoudelijke taken net iets aangenamer en ’s avonds naar weemoedige muziek luisteren kan je behoorlijk triest maken of je vlugger naar dromenland brengen.

Muziek speelt een grote rol in het leven van de mens. En dit is bij kinderen net zo. Muziek beïnvloedt ook de gemoedstoestand van een baby. Zo zal zachte muziek ervoor zorgen dat je baby rustig wordt en kan harde muziek je kleintje behoorlijk overstuur maken.  Er wordt zelfs beweerd dat baby’s die vaak naar klassieke muziek luisteren slimmer worden dan hun collegaatjes die dit niet te horen krijgen. Dit fenomeen heeft zelfs een wetenschappelijke naam: het Mozart-effect.

Het Mozart-effect

Hoewel muziek een gunstige invloed kan hebben op baby’s, hoef je nog niet meteen een piano in huis te halen of vioollessen te nemen. Dit Mozart-effect moeten we eigenlijk met een korreltje zout nemen.

Waar komt deze theorie vandaan?

In 1993 werd een aantal studenten onderworpen aan een experiment. Vooraleer een ruimtelijke test af te leggen moesten ze tien minuten naar het muziekstuk ‘Allegro Con Spirito’ van Mozart luisteren. Resultaat van dit experiment was dat studenten die naar dit stuk hadden geluisterd beter scoorden op deze test dan studenten die niet naar dit muziekstuk hadden geluisterd. Men zou hieruit kunnen afleiden dat deze studenten slimmer waren geworden. Toch is dit niet zo: de prestaties van deze studenten verbeterden wel, maar dit lag niet aan het feit dat het hier om klassieke muziek ging. Het ging hem vooral om de structuur die in de muziek terug te vinden was. Het kon dus om het even welke muziek geweest zijn. Vast staat echter wel dat de onderliggende structuren van een nummer de algemene cognitieve prestaties verbeteren.

Het is heel bijzonder dat zelfs heel kleine kinderen al onderliggende structuren (melodieën) uit muziek kunnen halen. Baby’s die nu en dan naar om het even welke muziek luisteren kunnen hier dus inderdaad iets van leren, maar dit effect is slechts tijdelijk.

Massaal naar muziek luisteren?

Elke ouder hoopt dat hun kinderen het later goed doen op school, dat ze geen moeite hebben om de leerstof te volgen. Betekent dit dan dat je je baby elke dag met een concert moet verwennen? Nee, helemaal niet. Eerst en vooral houdt de piek die kinderen ervaren niet lang aan. Na een tiental minuten vervalt het cognitieve voordeel weer in normaal handelen. Ten tweede moeten baby’s ook rust leren waarderen en zijn hun oortjes behoorlijk gevoelig voor luide muziek. Tot de leeftijd van 6 maanden groeien er in de gehoorgang van baby’s fijne haartjes. Deze zijn verantwoordelijk voor hoe goed een kind kan horen. Wordt een baby te vlug en te lang aan harde geluiden blootgesteld, dan wordt de groei van deze trilhaartjes verstoord waardoor er gehoorschade kan optreden.

Besluit

Dat baby’s slimmer worden door naar muziek te luisteren is dus helemaal niet bewezen. Doet muziek hen dan helemaal niets? Toch wel, net als volwassenen kan muziek ook bij baby’s bepaalde emoties teweegbrengen. Op een vrolijk liedje zal je kleintje enthousiast meedeinen. Zachte muziek zal er dan weer voor zorgen dat je kindje rustiger wordt en met wat geluk zal deze zachte muziek je kleintje ook meteen naar dromenland begeleiden.

Martha Smulders

Op zoek naar de mooiste en beste muziekmobielen voor haar twee kinderen bleek dat er niet echt goede informatie over muziekmobielen op het net te vinden was. Daarom besloot ze zelf maar een blog te beginnen.