Muziekmobiel.net

Alles over de beste muziekmobielen

Foto door Gustavo Cultivo op Unsplash

Van welk soort muziek wordt een baby rustig?

Door Martha Smulders op 0 december 2018

Muziek kan onze gemoedsgesteldheid flink beïnvloeden. Bij een rustig muziekje vallen onze ogen soms spontaan dicht en vrolijke muziek brengt ons meteen in een opperbeste stemming. Ook op baby’s heeft muziek een invloed. Denk maar aan een baby die enthousiast in zijn wipstoeltje zit mee te huppelen op een vrolijk deuntje.

De juiste muziek voor de juiste gelegenheid

Als ouder weet je het vast wel: je kleintje entertainen met een vrolijk liedje is een fluitje van een cent. Je kleintje wordt niet alleen vrolijk door een prettig deuntje op de radio, maar kraait het ook vaak uit van plezier door enkel de stem van mama of papa te horen (ook als deze helemaal de maat niet kunnen houden). Veel ouders vinden het dan ook leuk om hun kleintje met een liedje aan het lachen te brengen en nog veel leuker als ze hiermee hun baby ook in slaap kunnen krijgen. Het leven van kersverse ouders zou zo veel makkelijker zijn als hun baby meteen in slaap zou vallen met het juiste liedje. Helaas … het perfecte liedje hiervoor bestaat (nog) niet. Maar van welke soort muziek worden baby’s dan wel rustig?

Wetenschappelijk onderzoek

Recent werd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het soort muziek of het soort geluiden die baby’s rustig maken. Tijdens dit onderzoek kregen baby’s drie soorten muziek of geluiden te horen: slaapliedjes die door de ouders gezongen werden, geluiden die leken op deze die een baby in de baarmoeder hoort en een zachte drum die hartslagen nabootste. Dit onderzoek wees uit dat baby’s bij alle drie de geluiden rustiger werden. Het slaapliedje zorgde er bovendien voor dat ze oplettender werden en van de geluiden uit de baarmoeder vielen de baby’s vrijwel meteen in slaap.

Het ouderwetse slaapliedje: met stip op nummer 1

Om je kleintje thuis zachtjes naar dromenland te brengen wordt het al vrij moeilijk om een instrument te vinden dat de geluiden uit de baarmoeder nabootst. Gelukkig werkt het ouderwetse slaapliedje, bij voorkeur gezonden door mama of papa ook goed. Ben je als ouder uitgezongen en is je baby nog steeds niet rustig geworden, dan kun je nog altijd gaan voor een rustig muziekje dat zachtjes op de achtergrond speelt.

Tot slot

Wondermiddeltjes om een baby rustig te krijgen bestaan helaas niet, maar rustige liedjes die bij voorkeur door mama of papa gezongen worden komen al aardig in de buurt. Hoog tijd dus om je stemtechnieken te gaan oefenen!

Martha Smulders

Op zoek naar de mooiste en beste muziekmobielen voor haar twee kinderen bleek dat er niet echt goede informatie over muziekmobielen op het net te vinden was. Daarom besloot ze zelf maar een blog te beginnen.